Ylen uusin uutistenlukija

Älykaiutinten suosio kasvoi viime vuonna Yhdysvalloissa räjähdysmäisesti, ja ilmiö rantautuu myös Suomeen. Ylen avaus älykaiutinkentällä on Alexalla toimiva uutistenlukuominaisuus. Kun sanot Alexalle “Hey Alexa, what’s the news?”, älykaiuttimesi osaa nyt toistaa sinulle Ylen viimeisimmän uutislähetyksen. Riittää, että laitteessasi on uutislähetyksiin erikoistunut Flash Briefing -sovellus ja olet valinnut valinnut uutislähteeksi Ylen.

Tämä Ylen ensimmäinen älykaiutinominaisuus oli yksi Suomen ensimmäisistä. Se rakennettiin viidessä päivässä osana Yle Betan Alexa -projektia, jossa ohjelmoijina toimivat Lassi Seppälä Yleltä sekä Tuomas Lahti Qvikiltä. “Kukaan ei vielä tarkalleen tiedä, minkälaisia ääniohjautuvat käyttöliittymät tulevat olemaan, joten tällaisen palvelun rakentaminen näin varhaisessa vaiheessa on kiehtovaa”, Lahti sanoo. “Tekninen puoli kehittämisestä oli nopeaa ja yksinkertaista, mutta käyttöliittymäsuunnittelussa on vielä kehitettävää.”

Yhdysvalloissa älykaiutinten todellinen läpimurto tapahtui viime vuonna. Ääniohjattavia älykaiuttimia on myyty jo yli 37 miljoonaa kappaletta ja Yhdysvalloissa niitä arvioidaan olevan jo joka kuudennessa taloudessa. Suomessa täysin ääniohjattavia palveluita ei vielä merkittävästi käytetä tai rakenneta, mutta ilmiö rantautuu varmasti vauhdilla.

Suomenkielen äänteet tuottavat haasteita

Yle uutisten tuominen Alexalle oli Yle Beta -hengen mukainen nopea katsaus, mistä ääniohjautuvien ominaisuuksien rakentaminen teknisesti koostuu ja miten toimintoja voitaisiin lähteä hyödyntämään Ylellä. Käyttöliittymä pidettiin vielä yksinkertaisella tasolla: tavoitteena oli saada ulos käyttökelpoinen älykaiutinpalvelu ja lähteä tutkimaan, minkälaisia äänikäyttöliittymiä käyttäjille kannattaa tarjota. “Kun suunnittelija ei ole jumissa fyysisissä näytöissä, voi palvelumuotoilua lähestyä täysin toisesta suunnasta”, sanoo Qvikin Head of New Business Development Pia Höglund. “Palvelukehitys vasta muotoutuu, joten nyt meillä on kiinnostava tilaisuus olla mukana keksimässä, mitä kaikkea näillä voi tehdä ja miten se parhaiten onnistuu.”

Alexan markkinoinnin perusteella osasimme odottaa, että uusien taitojen (skillien) kehitys laitteelle on teknisesti suoraviivaista. Viikon pilotin aikana kokeilimme saada Alexan avaamaan Yle Radion live streamauksen komennolla “Alexa, start Yle” . Lisäksi tiimi rakensi Alexalle taidon kuunnella Ylen uutislähetyksiä Flashbriefingin kautta. Jälkimmäistä voit kokeilla itse, jos sinulla sattuu olemaan Alexaa hyödyntävä purkki.

Toteutukset tehtiin Alexan omilla työkaluilla. Vaihtoehtoisesti kehityksessä voi hyödyntää DialogFlowta, joka toimii sekä Alexalla että Google Homella. Pilotin perusteella taitojen rakentaminen on teknisesti helppoa, mutta suomenkielisiä komentoja ymmärtämään emme saaneet Alexaa hakkeroitua. Esimerkiksi jo sanan “Yle” ymmärtäminen ei käytännössä katsoen onnistu. Myös sana “play” liittyy vahvasti kansainvälisen musiikkipalvelun tarjoamaan, mikä aiheuttaa haasteita.