Tuinieren met de kids: leuk en leerzaam!
Woelen door de aarde
Kinderen woelen graag door de aarde. Ze zijn zelden waterschuw, houden van beweging en ze zijn allemaal nieuwsgierig - of niet? Het ideale uitgangspunt om te tuinieren, om de natuur te ontdekken en te begrijpen. Of het nu in de eigen tuin, op het balkon of met behulp van kassen op de vensterbank is, je zult zien dat je kind heel veel plezier heeft in het tuinieren. En vervolgens beloond worden met knapperige wortelen, kruidige tuinkers of zoete aardbeien. Jammie!
Niets dan voordelen
Waarom tuinieren goed is voor je kinderen? Het is altijd goed als de jeugd de verantwoordelijkheid krijgt over een bepaald gebied, of dit nu een bloembed of een hele plantenbak is.
Uiteindelijk moet er natuurlijk een tastbaar en smakelijk resultaat op het bord komen te liggen. De inzet en moeite moet wel lonen. Een boeket bloeiende bloemen is dan geen eetbaar resultaat, maar het plezier van zelf geproduceerde sierplanten zal even groot zijn.
Waar moet je op letten?
Enkele zaken die handig zijn om in de gaten te houden wanneer je kinderen in de tuin willen werken:
- Giftig of niet giftig? Laat je informeren over welke planten giftig zijn en welke niet. Het internet biedt hierover veel informatie en de tuinhandel geeft je ook graag goed advies.
- Het eigen gereedschap: kinderen zijn nog te klein om gereedschap te gebruiken dat bedoeld is voor volwassenen. De bekende bouwmarkten bieden vaak ook tuingereedschap voor kinderen aan. En als je kinderen nog kleuters zijn, dan zijn een emmer, schop, hark en gieter, die dagelijks in de zandbak of op vakantie op het strand gebruikt worden, ook voldoende.
- Nuttige planten of sierplanten? Vraag het je kind! Kinderen weten meestal wel wat ze willen. Kinderboeken, lievelingsgerechten of de groenten- en fruitafdeling kunnen helpen te kiezen wat er in eigen tuintje of pot gezaaid of geplant moet worden. En om vooraf vast een beeld te schetsen. Lijken de geschilderde radijsjes precies op die geoogst zijn?
- Het seizoen bepaalt het schema. In de natuur en in de tuin is het hele jaar wat te doen, maar niet elke plant laat zich in elk seizoen zien. In de basis geldt: in het voorjaar zaaien en planten, in de zomer koesteren en verzorgen, in de herfst oogsten en verwerken. Eind oktober kan uit een pompoen een halloween lantaarn worden gemaakt, maar dan moet er wel uit het zaad eerst een grote pompoen groeien - en dat neemt een paar maanden in beslag!
Er zijn verschillende boeken over het thema ‘Tuinieren met kinderen’ verschenen, waarin je veel gedetailleerde tips en instructies kunt vinden.
Zijn jouw kinderen dol op werken in de tuin? Met 'Wannabe een tuinman' kunnen ze bij Centers Parcs in de huid kruipen van een echte tuinman. Wannabe een Tuinman wordt aangeboden op verschillende Center Parcs parken, waaronder op Erperheide in België.
Wat is jouw tuniertip voor kinderen?
Informatie over de natuur in onze parken en onze duurzame initiatieven vind je in Our Naturall Plan.